Past een daktent op mijn auto?
Dit is zonder twijfel de meest gestelde vraag die we horen. En het antwoord is ja! 

Wanneer je dakdragers kan monteren op je auto dan past er een daktent op! Wel dien je steeds in de gebruikershandleiding te controleren wat de totale belastbare dakbelasting is.

In dit artikel overlopen we de technische aspecten. 

Geen paniek, je zult zien: het is echt niet moeilijk. De drie belangrijkste aspecten zijn:

  1. Hoe ga je de tent monteren op je dak?
  2. Welk gewicht mag je dak dragen?
  3. Welke afmeting daktent past op je dak?


De montage

Het eerste wat je nodig hebt, is een mogelijkheid om de tent te kunnen monteren op je dak. Er zijn hier 2 courante oplossingen voor:

Dakdragers

Standaard dakdragers. Deze ken je mogelijks wel, want ze worden vaak gebruikt om dakkoffers, ski's en snowboards of fietsen op te monteren.


Roofrack

Met name in de off-road wereld worden vaak roofracks gebruikt, omdat er allerhande materiaal op bevestigd kan worden.


Ken de gewichtsbelasting van je dak

In de gebruikershandleiding van je voertuig kan je terug vinden wat de maximale belasting van je dak is.

Deze waarde is de zogeheten "dynamische belasting", die geldt wanneer het voertuig rijdt. Als deze stil staat is de toegelaten belasting een veelvoud hiervan. Je auto is tenslotte gebouwd volgens veiligheidsvoorschriften die dicteren dat de dakstructuur het gewicht van de auto moeten kunnen dragen mocht deze bij een ongeluk ondersteboven komen te liggen.

Praktisch voorbeeld:

Wijzelf slapen frequent met ons gezin van 4 in een hardcover daktent. Volgens onze auto handleiding mag het dak tot 100kg belast worden.

Tijdens het rijden staan enkel de dakdragers en de hardcover daktent op het dak. Goed voor een totaal gewicht van 82kg, wat ruim binnen de toegelaten dynamische belasting zit.
Wanneer we gaan slapen komen hier 2 volwassenen (150kg) en 2 kindjes (35kg) bij, plus nog wat baggage (15kg): goed voor een totaal gewicht van 282kg.

De 2 dakdragers verdelen deze last over de 4 voetjes naar het dak, waardoor de punt belasting op de rail goed verdeeld is. (Optioneel kan een derde dakdrager bij gemonteerd worden, echter is dit in de praktijk eerder per uitzondering nodig)


De afmetingen van de daktent

De lengte

De meeste auto's hebben een koffer met kofferdeksel die omhoog opent. Uiteraard is het belangrijk dat de daktent het openen van het kofferdeksel niet hindert.

U kunt dit eenvoudig opmeten: Open uw koffer en meet het dak van de geopende koffer tot aan het rand bij de voorruit. Tel hier ongeveer 20cm bij op. Dit is een vuistregel voor de maximum aanbevolen lengte.

Daktenten zijn meestal tussen de 130cm en 220cm lang. Zoals je ziet past zelfs op een Mini een daktent! Tip: gebruik onze handig keuzewijzer om te filteren in ons aanbod.


De breedte

De meeste daktenten zijn rond de 140cm breed, omdat dit overeenstemt met de breedte van passagiersauto. Uiteraard zijn er hier uitzondering op.

In het geval dat je zou twijfelen om een bredere tent te kopen, meet dan eerst even je dak op. Een tent die aan elke zijde 10cm buiten de breedte van je dak hangt kan technisch perfect, maar is esthetisch net iets minder. (thans dat is onze bescheiden mening)

Hieronder zie je de iKamper Skycamp 2.0 gemonteerd op onze Ford Ranger pick-up. De Skycamp meet 140cm breed en past perfect binnen de daklijnen.